Arkkityyppinen työskentely

Olen vuodesta 2016 alkaen opiskellut Carl Jungin ajatteluun pohjaavaa arkkityyppistä psykologiaa "Naiset jotka kulkevat susien kanssa" -kirjan kirjoittajan Dr. Clarissa Pinkola Estésin oppilaana kesäisin Coloradossa kokoontuvassa facilitator-koulutuksen (Archetypal and Cross-Cultural Studies Institute) ainoana suomalaisena oppilaana. 

Arkkityyppejä käsittelevässä koulutuksessa syvennytään erityisesti tarinoiden ja myyttien välityksellä psyyken, ympäröivän kulttuurin ja kollektiivisen alitajunnan teemoihin jungilaisesta näkökulmasta sekä harjoitellaan symbolien tulkitsemista ja alitajuntaa työstäviä menetelmiä (esim. vapaan assosiaation menetelmä, Gestalt, psykodraama, aktiivinen kuvittelu ja hypnoosi). Koulutuksessa keskeistä on oman psyyken teemojen tutkiminen tavalla, joka mahdollistaa mahdollisimman kirkkaana peilinä toimimisen myös toisille. Ydinteemoina ovat varjotyöskentely ja individuaatio eli omaksi itseksi kasvaminen tiedostamattoman louhimisen ja itsetuntemuksen kasvattamisen välityksellä.

Arkkityyppisessä työskentelyssäni tutkitaan arkkityyppejä, niihin liittyvää kollektiivista alitajuntaa, yhteiskunnallista ymmärrystä ja henkilökohtaisia merkityksiä ennen muuta osana omakohtaista individuaatioprosessia, jonka päämääränä on tunnistaa ja ilmentää sisältä avautuvaa itseä sen päälle rakentuneiden ulkokohtaisten roolien sijaan. Työstämisen materiaalina voivat olla esim. tarinat, myytit, unet, kokemukset, meditaatiot, näyt ja taide. Arkkityyppinen työskentely tapahtuu työpajoissa, ryhmissä, asiakastapaamisissa ja osana joogan teematunteja.

Erityisesti olen työskennellyt sisäisen orvon hahmon sekä feminiinisten arkkityyppien parissa (esim. villinainen, suuri äiti, viaton neito, vanha viisas nainen).

Valokuva: Susanne Työrinoja