Tutkimustoiminta

Päätyökseni toimin sosiologian yliopistonlehtorina (MA.) sekä teen yhteiskuntatieteellistä tutkimusta Helsingin yliopistolla. Väittelin sosiologiasta (VTT, 2010) Helsingin yliopistosta ja sain sosiologian, erityisesti sosiaalisen hyvinvoinnin tutkimuksen dosentuurin vuonna 2016 Itä-Suomen yliopistosta. Olen työskennellyt Itä-Suomen yliopistolla ja New York Universityn monitieteisessä Institute for Public Knowledge -instituutissa fellow:na vuosina 2011–2015 sekä toiminut lukuisissa Eurooppalaisissa yliopistoissa vierailevana tutkijana.

Tutkijan polkuni

Minua kiehtoo elämän elävyys ja kiertokulut sekä se, kuinka rakennamme relationaalisesti elämää suhteessa itseemme, toisiin, aineksiin ja ympäröivään maailmaan. Olen koko tutkijanurani tutkinut ihmiselämän relationaalisuutta, sosiaalisia sidoksia, kuulumisen kysymystä ja aineksia, joista sosiaalinen hyvinvointi rakentuu. Sosiologian alan väitöskirjassani tarkastelin relationaalista minuutta, sosiaalisia sidoksia ja läheissuhteiden (perhe, ystävät, sukulaiset ja vertaissuhteet) asetelmia elämän haavoittuvina hetkinä. Erityisesti havaitsin, miten aatteellinen ja ylirationalisoitu länsimainen yksilökeskeinen ihmiskuva on ja miten perustavilla tavoilla ihminen minuus ja suhteet ovat kietoutuneita toisiinsa.

Post doc-hankkeissani (2010-2016) tarkastelin erityisesti läheissuhteiden, toimijuuden ja relationaalisuuden kysymyksiä sekä paikallisyhteisön mahdollisuuksia ja rajoja aktiivisissa kaupunkikylissä Helsingissä, New Yorkissa ja Madridissa (Suomen Akatemian tutkijatohtorihanke 2014-2016).

Synnytys, lisääntyminen ja kuuluminen

Tällä hetkellä tutkin pääasiassa suomalaisen synnytyskulttuurin murrosta sekä jatkan kuulumisen kysymyksen ja naapurustosuhteita käsittelevää tutkimustani. Helsingin yliopistolla johtamassani tutkimusryhmässä Helsinki Group for Research on Birth and Child­bear­ing (HEBI) tutkimme laaja-alaisesti synnytystä, synnytyskokemuksia, lisääntymispolitiikkaa ja suomalaisen synnytyskulttuurin murrosta. Tutkimuksen pääasiallinen rahoitus tulee Koneen Säätiön rahoittamasta yhteiskuntapoliittisesta tutkimushankeesta ”Kamppailu synnytyksestä – Suomalaisen synnytyskulttuurin murros” (2020-25). Tutkimusryhmään kuuluvat lisäkseni VTT Anna Leppo, VTT Katja Vihreäsalo, FM, kätilö Johanna Sarlio-Nieminen sekä VTM, kätilö, terveydenhoitaja Eeva Itkonen. Tästä pääset HEBIn sivuille.

Oma tutkimukseni hankkeessa käsittelee yhtäältä synnytysaktivismia ja toisaalta synnytystä relationaalisena tapahtumana, jossa elämän arvaamattomat ja väkevät voimat, intiimit kokemukset ja perhesuhteet kohtaavat ammattilaiset, sosiaaliset odotukset, institutionaaliset käytännöt, materiaaliset ainekset ja teknologiat. Millainen suhdemuodostelma eri toimijoista ja aineksista syntyy ja kuinka yhteisyys synnytyksen ympärille muodostuvassa suhdemuodostelmassa toteutuu tai estyy? Kuinka erilaiset lähestymistavat holistisesta humanistiseen ja teknologiseen asettuvat yhteyteen tai törmäävät? Kuinka synnyttäjän relationaalinen toimijuus rakentuu ja miten se kytkeytyy muihin toimijoihin.

Tutkimushankkeemme ympärillä toimii perustamamme monitieteinen synnytystutkijoiden verkosto Birth Researchers in Finland, joka kokoontuu kuukausittain lukukausien aikana. Verkoston jäseniin kuuluu synnytyksen ja äitiyshuollon eri teemoista kiinnostuneita tutkijoita opinnäytteiden tekijöistä senioritutkijoihin. Tästä pääset BIRRESin sivulle

Tutkimusotteeni

Tutkimusotteeni ammentaa laajasti eri yhteiskuntatieteistä, kulttuurintutkimuksesta, filosofiasta, terveystieteistä ja luovista lähestymistavoista sekä hyödyntää ennen muuta monimenetelmällisiä laadullisia lähestymistapoja. Ennen muuta olen tehnyt erilaisia haastatteluja, narratiivista tutkimusta, etnografiaa, sosiaalisten suhteiden ja verkostojen analyysia ja tekstianalyysia, mutta tällä hetkellä teemme myös kyselytutkimusta.

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen

Haluan toimia aktiivisesti paremman maailman puolesta ja tutkia aiheita, jotka ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä. Vien tutkimustuloksiani ja yhteiskunnallisia kysymyksenasetteluja eri kentille koulutuksen, luentojen, seminaarien ja kehityspäivien muodossa. Kirjoitan myös populaareja julkaisuja sekä toimitan yhdessä Anna-Stina Nykäsen kanssa vuonna 2022 perustettua yhteiskunnallista Ihmisyyden monet puolet -blogia, jossa julkaistaan eri alojen vaikuttajien, asiantuntijoiden ja ammattilaisten näkökulmia yhteiskunnan ihmiskuvan monipuolistamiseksi.